تقویت روان خوانی در دوره ابتدایی
تقویت روان خوانی در دوره ابتدایی
از مشکلاتی که دانش آموزان دوران ابتدایی هنوز هم با آن روبرو هستند، روان خوانی می باشد. از جمله مهمترین دلایل برضوز این چالش، در بیشتر مواقع عدم انجام تمرینات لازم برای تقویت روان خوانی در دوره ابتدایی توسط والدین می باشد. چرا که انجام این روش ها تنها توسط معلم کافی نیست و در برخی از دانش آموزان، نیاز به تمرین و تکرار بیشتر است.
راهکارهای تقویت روان خوانی فارسی در دوره ابتدایی
حتما بارها دیده اید دانش آموزانی را که از تسلط کافی در روان خوانی بهره مند نیستند. آن ها قادر به تکلم روان و مناسب کلمات نبوده و در آن ها گیر می کنند. این چالش در دانش آموزان کلاس اول ابتدایی، بیشتر دیده می شود که این کاملا طبیعی است.
اما به مرور زمان و گذشت دوره ی ابتدایی قطعا باید بهبود یابد. مهارت خواندن در واقع یکی از اساسی ترین و مهمترین نیازهای یادگیری محسوب می شود. از آنجایی که دانش آموز توانایی درک مطلب، تفسیر و نتیجه گیری از انواع کتاب و متون درسی را به دست می آورد، باید بتواند به صورت روانخوانی آن ها را بیان کرده و ارائه دهد.
خواندن درست جملات، نیازمند تمرین و رعایت نکات مهم می باشد. پس بهتر است که از راهکارهای مهم برای تقویت روان خوانی در دوره ابتدایی استفاده کنید. این روش ها به شرح موارد ذکر شده در زیر هستند که در عین سادگی، بسیار تاثیر گذار می باشند.
کتاب خواندن گروهی
فرصتی در کلاس باید فراهم شود تا دانش آموزان به صورت گروهی کتابی را بخوانند. این باعث می شود تا اعضای گروه کتاب خود را برای یکدیگر خوانده و به آن ها تسلط بیشتری پیدا کنند.
گفتگوی شفاهی
در کلاس معلم از دانش آموزان بخواهد تا آن ها به صورت شفاهی خاطرات خود را تعریف کنند و یا از آن ها در رابطه با آخرین کتابی که خوانده اند بپرسند.
تعریف خلاصه کتاب
معلم از دانش آموز بخواهد تا کتابی را خوانده و سپس آن را به صورت خلاصه در کلاس برای سایر دانش آموزان تعریف کند.
تمرین خواندن تابلوها در خیابان
توصیه و تاکید معلم بر خواندن تابلوها در زمان رفت آمد در خیابان و کوچه ها که باعث می شود تا دانش آموز روان خوانی بهتری داشته باشد.
تهیه کتابچه های روان خوانی
انواع کتب مناسب روان خوانی با توجه به پایه تحصیلی دانش آموز شما قابل تهیه هستند. پس می توانید برای بهبود این روند و تقویت روان خوانی در دوره ابتدایی آن ها را تهیه کنید.
تصویر خوانی
معلم یا والدین باید تصاویر کتاب درسی و یا کتاب داستانی را در مقابل کودک قرار داده و از او بخواهند که داستان تصویر را روایت کنند. این امر در تقویت روان خوانی کمک زیادی می کند.
تهیه کتاب های مورد علاقه کودک
والدین باید کتاب های مورد علاقه کودک را تهیه کنند و از او بخواهند که آن ها را در ساعات آزاد به صورت انفرادی و یا برای والدین بخوانند.
استفاده از مجلات
برای رشد و تقویت روان خوانی در دوره ابتدایی بهتر است که والدین مجلات کودکانه را تهیه کرده و در مطالعه و کتاب خوانی کودک تنوع ایجاد کنند. این باعث ترویج علاقه آن ها به خواندن و بهبود روند آن می شود.
استفاده از پازل
بهتر است پازل های حروف الفبا را تهیه کنید. سپس از دانش آموز خود بخواهید که کلمات و جملات جدید با آن ها ساخته و آن ها را با صدای بلند بخواند.
قصه گویی در کلاس
معلم از دانش آموزانی که روان خوانی ضعیف تری دارند، به صورت روزانه برای قصه گویی در کلاس استفاده کند. این باعث می شود تا دانش آموز از تمرکز و دقت بیشتری در روان خوانی بهره مند شود.
نقاشی در کلاس
از دانش آموز خواسته شود تا درباره درسی که به تازگی آموخته نقاشی بکشد و راجع به آن جملاتی را بنویسید. در نتیجه آن ها را در کلاس و نزد دانش آموزان دیگر بخواند.
تمرین تند خوانی
از طریق زمان سنجی در خانه یا کلاس می توان متنی را در مقابل دانش آموز قرار داد و از او خواست تا در بیشترین سرعتی که می تواند آن را بخواند و رکوردهای جدید در بین سایر دانش آموزان کسب کند.
اخبارگویی
معلم یا والدین از دانش آموز بخواهند تا بخشی از اخبار را در تلویزیون مشاهده کرده و سپس خلاصه ای از آن را برای سایرین تعریف کنند.
روخوانی نوبتی
از رایج ترین روش های تقویت روان خوانی در دوره ابتدایی در مدارس، روخوانی نوبتی می باشد. این روش باعث می شود تا دانش آموز در رقابت با همکلاسی های خود تمرکز و دقت خود را بیشتر کرده و برای بهبود روان خوانی خود تلاش کند.
یادداشت کلمات مشکل ساز
بهتر است که در خانه والدین روخوانی را با کودک خود تمرین کنند. سپس زمانی که با کلماتی روبرو می شود که خواندن آن ها برای کودک مشکل ساز است، آن ها را به روی کاغذهای رنگی یادداشت کنند. سپس به دانش آموز فرصتی داده و از او بخواهند که این کلمات رامطالعه و چندین بار نزد خود بخواند. و تست روخوانی را از کودک خود بگیرند.
استفاده از کارت های الفبایی بایگانی شده
معلم در روز آموزش، تمام کلماتی که یاد می دهد را از دانش آموز بخواهد تا به روی کارت های متنوع بنویسد. دانش آموز باید به آن ها نگاه کرده و کلمات را در ذهن بسپارد. سپس آن ها را بایگانی کرده و روز بعد از دانش آموز می خواهد تا از این کلمات در گفته ها و صحبت های خود استفاده کند.
نمایش نامه خوانی
برای تقویت روان خوانی در دوره ابتدایی معلم یک درس را انتخاب و آن را به صورت نمایش نامه در می آورد. سپس هر نقش را به تعدادی دانش آموز داده و یکبار خودش لحن خواندن آن ها را به صورت صحیح مرور می کند. سپس از دانش آموزان می خواهد تا هر کس در جایگاه خود به ترتیب متن نمایش نامه را بخوانند.
کلام آخر
برای تقویت روان خوانی در دوره ابتدایی انواع روش های خلاقانه و جذاب زیادی وجود دارند. اما استفاده از هر یک از آن ها نیازمند صبر و حوصله زیاد می باشد. به این صورت می توانید حتی در خانه نیز به تقویت مهارت کودک خود کمک کنید.
دیدگاهتان را بنویسید