تقویت دیکته در کلاس اول
تقویت دیکته در کلاس اول
دانش آموزان کلاس اول، به دلیل آنکه قرار است به تازگی با حروف الفبا آشنا شوند، قطعا با چالش های زیادی در دیکته نویسی روبرو می شوند. تقویت مهارت های دیکته نویسی در این دانش آموزان، از اهمیت زیادی برخوردار است. پس شما، باید بتوانید از روش های تقویت دیکته در کلاس اول استفاده کنید. این روش ها ساده و کاربردی بوده و به شما پیشنهاد داده می شوند.
12 روش تقویت دیکته نویسی در کلاس اول
تقویت دیکته در کلاس اول نقش کلیدی در رشد تحصیلی دانش آموزان دارد. پس شما، می توانید از انواع روش های خلاقانه و سرگرم کننده برای افزایش علاقه کلاس اولی ها به دیکته استفاده کنید. در این بخش سعی داریم به شما عزیزان در تقویت دیکته دانش آموز کلاس اولی تان کمک کنیم. پس با ما همراه شوید.
1. دسته بندی کلمات بر اساس معیارهای مختلف
دسته بندی کلمات بر اساس صدای اول، صدای آخر، تعداد بخش ها، تعداد حروف وتعداد نقطه ها
2. بازی های آموزشی
از موثرترین روش ها برای تقویت دیکته، یادگیری در قالب یک بازی می باشد. این کار به دانش آموزان در افزایش مهارت های نوشتاری کمک شایانی می کند. همچنین به مرور زمان کمک می کند تا میزان غلط های املایی آن ها کاهش پیدا کند. این بازی ها به صورت هدفمند طراحی شده اند. (بازی اسم فامیل)
3. کامل کردن متن های ناقص
در این روش، معلم یا والدین یک متن را در اختیار دانش آموز قرار می دهند. این متن قطعا باید از کلماتی تشکیل شده باشد که دانش آموز آن ها را یاد گرفته است. در نتیجه، بخش هایی از آن ها را خالی می گذارند. کودک باید با توجه به مفهوم متن، جای خالی را پر کند.
4. نوشتن کلمات با مواد مختلف و روش های خلاق
نوشتن نشانه ها، ترکیب ها و کلمات بر روی نمک و آرد یا درست کردن ترکیب ها، نشانه ها و کلمات با خمیر بازی تاثیر زیادی در یادگیری دارد.
5. پیدا کردن کلمات غلط در دیکته ی مادر
دانش آموز از کلماتی که خوانده به مادر دیکته می گوید. مادر برای بالا بردن دقت دانش آموز فقط حق دارد نقطه ها، دندانه ها و سرکج ها را کم و زیاد بگذارد بعد مادر دیکته را در اختیار کودک قرار می دهد تا دانش آموز درست اشکالات مادر را بالای کلمات بنویسد. این روش باعث تقویت دیکته و بالا بردن دقت دانش آموز می شود.
6. دیکته با کتاب درسی
کتاب درسی را در مقابل دانش آموز قرار دهید. سپس کلماتی را مشخص کرده و از او بخواهید که آن ها را پیدا کرده و زیر آن ها خط بکشد وبه ذهن بسپارد بعد از چند دقیقه همان کلمات رو بدون نگاه کردن به کتاب بنویسد سپس کتاب را باز کند و نوشته ی خود را تصحیح کند.
7. انتخاب صحیح کلمات
از روش هایی که باعث می شود تا دانش آموز کلاس اول در دیکته دچار اشکال نشود، انتخاب صحیح کلمات است. بهتر است کلماتی که انتخاب می کنید، از کتاب درسی باشد. این کلمات باید از کلماتی باشند که قبلا با دانش آموز تدریس وتمرین شده اند.
8. تصحیح املا توسط خود دانش آموز
از روش های تقویت دیکته در کلاس اول تصحیح املا به وسیله خود دانش آموز می باشد. از او بخواهید تا بعد از اتمام دیکته، کلمات و جملات نوشته شده را از روی متن دیکته یا از روی کتاب فارسی تصحیح کند. این کار باعث می شود تا دانش آموز با نحوه صحیح کلمه ای که اشتباه نوشته آشنا شده و بار دیگر آن را تکرار نکند.
9. دیکته پا تخته ای
در این روش برخی از دانش آموزان را پایه تخته آورده و به آن ها دیکته بگویید. درباره ی روش های خوب نوشتن و رفع اشکالات توضیح بدهید.
10. استفاده از حافظه ی دیداری
از روش های تقویت دیکته در کلاس اول استفاده از حافظه ی دیداری می باشد. به این صورت که کلمه ای را به روی تخته بنویسید. از کودک بخواهید تا آن را با انگشتان خود در هوا بنویسد. سپس کلمه را پاک کرده و از او بخواهید تا آن چیزی که به یاد دارد را به روی کاغذ بیاورد.
11. ستون یادگیری
روی یک کاغذ سه ستون بکشید در ستون اول چند کلمه که ارزش املایی دارند بنویسید فرزندتان کلمات رو در ستون دوم کپی کند و خوب ببیند. بعد روی دوستون نوشته شده را بپوشانید تا کلمات ستون سوم را بنویسید.
12. نوشتن کلمات بدون نقطه
معلم در این دیکته یک متن ساده که کلماتش برای بچه ها آشناست آماده کرده و در اختیار دانش آموزان قرار می دهد. این متن حاوی کلمات و جملاتی است که هیچ یک از آن ها نقطه ندارند. سپس معلم از آن ها می خواهد تا در هر کجا که نیاز است، نقطه بگذارند.
نکات مهم در تقویت دیکته کلاس اولی ها
با توجه به روش های ذکر شده، بهتر است بدانید که نکات مهمی در این زمینه حائز اهمیت هستند. که باید به آن ها توجه کنید. این نکات به شرح موارد ذکر شده در زیر می باشند:
- کلمات در دیکته را با صدای رسا بخوانید.
- اوایل سال نشانه ها رو مشخص ادا کنید تا بهتر متوجه بشوند.
- دیکته در قالب بازی را فراموش نکنید.
- روش های تقویت دیکته را در خانه نیز تکرار کنید.
- سرزنش و تنبیه کردن کودک را کنار بگذارید.
- با صبر و حوصله کار کنید.
- با آرامش تمرین کنید تا بچه ها در زمان نوشتن دیکته آرامش داشته باشند و بدون استرس بنویسند.
- تعداد کلمات درستشون رو بشمارید و تشویقشون کنید.
از آنجایی که دانش آموزان کلاس اول، دیکته را یک چالش برای خود می بینند، والدین و مربی نقش مهمی را در ایجاد فضای آرامش بخش و بدون استرس برای کودک به عهده دارند. پس بهتر است که برای آن ها در تقویت دیکته در کلاس اول وقت و حوصله کافی خرج کنید.
کلام آخر
برای تقویت دیکته در کلاس اول بهتر است که از روش های جذاب و به روز استفاده کنید. این روش ها به دانش آموزان در تقویت مهارت دیکته نویسی کمک زیادی می کنند.
دیدگاهتان را بنویسید